Z prawdziwą przyjemnością informujemy, że nasza stypendystka, Ewelina Piech-Możejko, odbyła w ramach programu Transatlantic Future Leaders Forum dziewięciotygodniowy staż w Waszyngtonie, w Izbie Reprezentantów Stanów Zjednoczonych w biurze Congresswoman Marcy Kaptur.

Dzięki nawiązanej przez Fundację Edukacyjną Przedsiębiorczości współpracy z Transatlantic Future Leaders Forum (TFLF) stypendyści pomostowi wszystkich lat studiów kolejny już rok mogli ubiegać się o praktyki letnie w Kongresie USA. Najlepszym kandydatem okazała się pani Ewelina, która w Waszyngtonie zdobyła bezcenne doświadczenia. Serdecznie gratulujemy i zapraszamy do lektury relacji naszej stypendystki ze stażu:

Od sierpnia do października 2018 roku miałam okazję reprezentować Fundację Edukacyjną Przedsiębiorczości odbywając staż w Izbie Reprezentantów Stanów Zjednoczonych w biurze Congresswoman Marcy Kaptur z 9 Dystryktu Ohio. W tegorocznej edycji programu stażowego Transatlantic Future Leaders Forum wzięło udział siedmioro młodych Polaków.

W Waszyngtonie spędziłam 9 wspaniałych tygodni, podczas których zdobyłam cenne doświadczenie, umiejętności praktyczne oraz nowe znajomości. Był to świetna okazja do pracy w międzynarodowym środowisku i poznania specyfiki amerykańskiej polityki. Sam wyjazd i staż na Kapitolu był ogromnym wyróżnieniem, a fakt, że pracowałam w biurze Congresswoman Marcy Kaptur, która jest najdłużej urzędującą kobietą w Kongresie w historii Stanów Zjednoczonych sprawił, że było to dla mnie jeszcze bardziej wyjątkowe doświadczenie.

Staż był świetną okazją do tego, by zobaczyć jak działa proces legislacyjny, lobbing oraz dyplomacja  Stanów Zjednoczonych. Praca ta z umożliwiła mi poznanie wielu wartościowych osób zarówno z sektora publicznego, jak i świata biznesu. W biurze zajmowałam się sprawami związanymi z relacjami transatlantyckimi, a w szczególności kontaktami z takimi krajami jak Polska, Ukraina, Węgry i Rosja. Miałam okazję współorganizować debatę dla europejskich dyplomatów dotyczącą kwestii Nord Stream II, przygotowywałam raporty dotyczące wolności mediów w naszym regionie, opracowywałam także projekt rezolucji z okazji stulecia polskiej Niepodległości. Było to jedno z moich najcenniejszych doświadczeń zawodowych.

TFLF Ewelina

Oprócz wyzwań związanych z pracą w biurze w programie przewidziano również wiele spotkań okołostażowych m.in. w Departamencie Stanu USA, Ambasadzie Polski w Waszyngtonie, Atlantic Council, Banku Światowym, Międzynarodowym Funduszu Walutowym, CNN, a także z wieloma przedstawicielami świata polityki – Prezydentem RP Andrzejem Dudą, senatorem Richardem Lugarem, Radosławem Sikorskim, Danielem Friedem, Ianem Brzezinskim i wieloma innymi osobistościami. W wolnym czasie korzystaliśmy z szerokiej oferty muzeów oraz galerii sztuk, a w weekendy zwiedzaliśmy również okoliczne stany. Udało mi się zobaczyć Nowy Jork, Virgina Beach, Norfolk i Williamsburg w stanie Virginia oraz Charleston w Karolinie Południowej. Był to mój pierwszy pobyt w USA. Amerykańska kultura okazała się być niezwykle ciekawa i w wielu aspektach odmienna od europejskiej.  Wspomnienia z tego wyjazdu zostaną na długo w mojej pamięci.

Dziękuję organizatorom stażu, Fundacji Edukacyjnej Przedsiębiorczości oraz Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności za umożliwienie mi wyjazdu, sfinansowanie części kosztów oraz ogromne wsparcie, na które mogłam liczyć na każdym etapie rekrutacji i stażu. Wszystkich serdecznie zachęcam do wzięcia udziału w przyszłorocznej rekrutacji.

Organizatorem programu praktyk jest TFLF, instytucja powołana by umożliwić najzdolniejszym polskim studentom odbycie stażu w biurach prominentnych przedstawicieli władzy ustawodawczej w Waszyngtonie. Program został powołany do życia przez absolwentów podobnych praktyk organizowanych przez US-EU Government Initiatives (USEUGI) – instytucji działającej w latach 2004- 2014 dzięki wysiłkom jednej osoby – p. Marka Podhoreckiego. Program zawieszono po śmierci założyciela w 2014 roku. Grupa absolwentów tego programu zebrała się jednak pod koniec 2015 roku i postanowiła kontynuować tamtą inicjatywę, powołując do życia TFLF. W 2018 roku odbyła się trzecia edycja programu.

Więcej informacji o inicjatywie na: www.transatlanticforum.org