Czy wiesz dlaczego ludzie zawładnęli światem i nigdy tej władzy nie utracili? To dzięki jednej, niezwykle ważnej kompetencji. Gdy ja rozwiniesz, zrealizujesz największe marzenia. Gdy ją zignorujesz, możesz szybko stracić pracę.

Ta kompetencja to współpraca. Jeśli chcesz się dowiedzieć na jakim poziomie masz rozwiniętą tę umiejętność – czytaj dalej. A jeśli zastanawiasz się, co to ma wspólnego z pewną nieprzypadkową społecznością – przeczytaj artykuł do końca!

DLACZEGO TO WŁAŚNIE LUDZIE ZOSTALI WŁADCAMI ZIEMI?

Czy zastanawiałaś/eś się kiedyś, dlaczego to właśnie ludzie zostali władcami Ziemi? Czy to zasługa jakichś wyjątkowych cech ludzkiego ciała, mózgu? Czy jako jednostki jesteśmy silniejsi, sprawniejsi od np. szympansów? Wyobraź sobie, że jesteś na bezludnej wyspie – ty i szympans. Kto by lepiej sobie poradził z przetrwaniem?

Yuval Noah Harari w wystąpieniu “Czym wytłumaczyć zaskakujący rozwój ludzkości?” na TED mówi: “Prawdziwa różnica między ludźmi a wszystkimi innymi zwierzętami nie leży na poziomie jednostki, a na poziomie zbiorowości. Ludzie kontrolują planetę, ponieważ są jedynym gatunkiem, który potrafi współpracować zarówno elastycznie, jak i w znacznych liczbach”.

To dzięki efektywnemu porozumiewaniu się, umiejętności łączenia w sieci kontaktów i współdziałaniu ludzie mogą stawić czoła różnym zagrożeniom, ale i wspólnie tworzyć innowacyjne rozwiązania, rozwijać cywilizację.

JAK SZYBKO STRACIĆ PRACĘ?

Umiejętność współpracy to ważna sprawa, od niej zależy przetrwanie, ale także to, jak szybko stracisz pracę. “Rekruterzy mówią, że znalezienie pracy człowiek zawdzięcza w 70 procentach umiejętnościom merytorycznym, a w 30 procentach – łatwości kontaktów z innymi. Utratę pracy zawdzięcza zaś w 70 procentach nieumiejętności współpracy, a w 30 procentach niekompetencji”. Na rynku jest wielu ekspertów o porównywalnej wiedzy, jednak na konsultantów wybierani są ci, cechujący się świetnymi umiejętnościami komunikacyjnymi.

JAK SIĘGNĄĆ PO WIELKIE MARZENIA?

Umiejętność współpracy, chociaż tak niepozorna (bo przecież kreatywność, inteligencja czy innowacyjność brzmią zdecydowanie lepiej) okazuje się kluczowa, kiedy chcemy osiągnąć cel przewyższający możliwości jednego człowieka. Lot na księżyc, albo nawet ten stąd do Londynu, nie byłby możliwy do zrealizowania w pojedynkę.

Chcesz mieć udział we wspaniałych przedsięwzięciach, realizować wielkie marzenia? Współpracuj. Sprawdź poniżej na jakim poziomie masz rozwiniętą umiejętność pracy w zespole.

JEŚLI MASZ TE CECHY, TWÓJ ZESPÓŁ OSIĄGNIE SUKCES.

Poniżej znajdziesz listę 9 umiejętności zespołowych. Możesz ją potraktować jak test i ocenić każdą z nich od 1 do 3 (1 słabo rozwinięta, 2 średnio rozwinięta, 3 dobrze rozwinięta).

Umiejętności zespołowe:

• Umiejętność wyznaczania wspólnych celów, dzielenie się odpowiedzialnością i koordynacja wysiłków poszczególnych członków zespołu;
  • Łatwość w nawiązywaniu kontaktów z innymi;
  • Umiejętność dzielenia się wiedzą i pomysłami;
  • Promowanie współpracy, rozwiązywanie konfliktów i godzenie sprzecznych celów poszczególnych jednostek czy grup;
  • Komunikatywność, zdolność prezentowania skomplikowanych pomysłów czy rozwiązań;
  • Inicjatywa rozumiana jako przyjmowanie odpowiedzialności nie tylko za wyznaczone działania, ale i dobrowolne wyznaczanie sobie dodatkowych celów i generowanie nowych pomysłów;
  • Umiejętność zarządzania samym sobą, czyli planowanie własnego rozwoju zawodowego, regulowanie własnego zaangażowania w wykonane obowiązki i zarządzanie czasem;
    Perspektywiczne spojrzenie, czyli nie tylko widzenie swojej pracy w szerszym kontekście, ale i umiejętność spojrzenia na nią oczami klienta, dostawcy, szefa;
    Partnerstwo definiowane jako wola pomagania kierownictwu w osiąganiu celów firmy, ale z jednoczesną umiejętnością kształtowania własnej opinii, a nie poleganie wyłącznie na zdaniu szefa.
    Nie martw się jeśli oceniłaś/eś swoje umiejętności niesatysfakcjonująco. Współpracę jak każdą umiejętność można doskonalić, a najlepiej robić to w praktyce. W systemie szkolnym wciąż brakuje miejsca na to, aby umiejętność współpracy rozwijać, ale podczas studiów sama/sam możesz poszukać przestrzeni, gdzie poznasz ludzi o podobnych zainteresowaniach i wartościach. Razem możecie stworzyć niejedną wspaniałą inicjatywę, rozwiązać problem społeczny czy zrealizować naukowy projekt.

WSPÓŁPRACOWAĆ, ALE Z KIM?

Czyli o tym, kiedy społeczność przypadkowa staje się nieprzypadkową.

Znalezienie ludzi do współpracy nie powinno sprawić kłopotu, bo trudno uniknąć bycia częścią społeczności, ale czy na pewno to takie proste? Często częścią społeczności stajesz się zupełnie przypadkowo. Mieszkasz w jakiejś miejscowości, studiujesz na jakiejś uczelni. Aplikując o stypendium w Programie Stypendia Pomostowe lub do wolontariatu w Programie PROJEKTOR stajesz się częścią społeczności Fundacji Edukacyjnej Przedsiębiorczości. Kiedy jesteś na koncercie ulubionego zespołu lub na meczu swojej drużyny pomimo tego, że otaczają cię obcy ludzie, masz poczucie, że coś was łączy – emocje, wrażliwość, wartości – ale to i tak za mało, abyś miała/miał poczucie, że to twoja społeczność.

Często nie znasz sąsiadów, ludzi z uczelni, czy z Fundacji, nie wiesz kim są, co robią, czym się interesują. Kiedy społeczność przypadkowa staje się nieprzypadkową? Kiedy ją wybierasz, angażujesz się, coraz lepiej poznajesz ludzi, kiedy działasz i tworzysz wraz z innymi. Wtedy to Twoja drużyna, twoja ekipa, twój team.

NIEPRZYPADKOWA SPOŁECZNOŚĆ

Fundacja Edukacyjna Przedsiębiorczości przygotowuje specjalnie dla studentów – stypendystek/stypendystów Programu Stypendia Pomostowe i wolontariuszek/wolontariuszy Programu PROJEKTOR platformę społecznościową, która może być właśnie tą nieprzypadkową, wybraną przez ciebie ekipą ludzi.

Na nowej platformie społecznościowej Fundacji:

• spotkasz studentki/studentów z całej Polski,
    wymienisz się doświadczeniami, wiedzą, ale też notatkami, czy ankietami do pracy licencjackiej lub magisterskiej,
    podyskutujesz o ważnych dla ciebie sprawach,
    znajdziesz ludzi do zespołu projektowego,
    dowiesz się o bezpłatnych kursach i szkoleniach rozwojowych,
    rozwiniesz umiejętność współpracy,
    zdobędziesz kontakty do ludzi, którzy mogą pomóc ci w realizacji twojej inicjatywy,
    sprawdzisz w czym jesteś dobra/dobry – za aktywność otrzymasz odznaki,
    wymienisz się poleceniami ciekawych filmów, książek, seriali, podcastów,
    znajdziesz inspiracje do rozwoju swoich pasji i umiejętności,
    znajdziesz ciekawe oferty wolontariatu, stażu i pracy.

Fundacja Edukacyjna Przedsiębiorczości wspiera ludzi młodych, proaktywnych, chcących realizować swoje pomysły i angażować innych do współpracy przy projektach.

Śledź aktualności na stronach programów Fundacji:

Stypendia Pomostowe na FB
Program PROJEKTOR na FB

PRZYPISY:

Y. N. Harari, “What explains the rise of humans”, dostęp online: https://www.ted.com/talks/yuval_noah_harari_what_explains_the_rise_of_humans

M. Brzeziński, “Biznes, czyli sztuka budowania relacji”, Wydawnictwo Zwierciadło, Warszawa 2014, s. 23

R. Szczepanik, “Budowanie zespołu”, Wydawnictwo HELION, Gliwice 2013, s. 12

Autorka artykułu: Kamila Olejek – specjalistka ds. komunikacji i PR, Fundacja Edukacyjna Przedsiębiorczości – Program PROJEKTOR

Więcej informacji o naszych programach można znaleźć na: www.stypendia-pomostowe.pl i www.projektor.org.pl