21. edycja konkursu Przedsiębiorczość, Finanse i Zarządzanie odbyła się w Łodzi w dniach 18-22 maja 2017.

W konkursie uczestniczyło 13 zespołów studentów III roku stacjonarnych studiów I stopnia lub III roku stacjonarnych jednolitych studiów magisterskich, realizowanych w zakresie ekonomii, finansów i zarządzania. Kolejny rok z rzędu w konkursie zwyciężył zespół Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Uczestnicy najlepszych 5 drużyn otrzymali atrakcyjne nagrody finansowe.

Konkurs przebiegał etapami. Pierwszego dnia 13 zespołów opracowywało scenariusze przejęcia lub współpracy firm w sektorze napraw maszyn przemysłu ciężkiego. Do kolejnego etapu zakwalifikowało się 5 zespołów, które drugiego dnia konkursu przygotowywały prezentację służącą pozyskaniu strategicznego partnera do nowej inicjatywy społecznej. Do ostatniego, trzeciego etapu, weszły dwie drużyny, które stanęły do negocjacji według scenariusza nakreślonego przez ekspertów - zwycięski okazał się zespół Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.

Nagrodzeni zostali uczestnicy 5 najlepszych zespołów:

• Nagrodę I stopnia w wysokości 2.500 zł (dla każdego członka zespołu) otrzymał zespół Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu z Wydziału Zarządzania, Informatyki i Finansów
  • Nagrodę II stopnia w wysokości 2.000 zł (dla każdego członka zespołu) otrzymał zespół Uniwersytetu Gdańskiego z Wydziału Ekonomicznego
  • Nagrodę III stopnia w wysokości 1.500 zł (dla każdego członka zespołu) przyznano zespołowi Akademii Leona Koźmińskiego z Wydziału Zarządzania i Finansów
  • Nagrodę IV stopnia w wysokości 1.000 zł (dla każdego członka zespołu) otrzymał zespół Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu z Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania
  • Nagrodę V stopnia w wysokości 750 zł (dla każdego członka zespołu) otrzymał zespół Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego z Wydziału Nauk Ekonomicznych

Dodatkowym walorem edukacyjnym konkursu były codzienne seminaria dla studentów, organizowane po zmaganiach konkursowych, na których członkowie jury wraz ze studentami analizowali możliwe rozwiązania zadań oraz dzielili się swoją wiedzą. Nad przebiegiem konkursu czuwało Jury złożone z pracowników naukowych i grona ekspertów. Komisji przewodniczył, jak co roku, prof. zw. dr hab. Jerzy Dietl.

Fundatorem nagród w konkursie były Narodowy Bank PolskiPolsko-Amerykańska Fundacja Wolności, zaś organizatorem Fundacja Edukacyjna Przedsiębiorczości. Zwyczajowo, koszty pobytu i wyżywienia w czasie konkursu pokrywa Fundacja Edukacyjna Przedsiębiorczości ze środków Polsko – Amerykańskiej Fundacji Wolności. Koszty dojazdu pokrywają sami uczestnicy.

Lista zespołów, które wzięły udział w konkursie

Regulamin konkursu

Jury obradowało w składzie:

Przewodniczący Jury - prof. zw. dr hab. Jerzy Dietl

Wiceprzewodniczący Jurydr Jerzy Czarnecki

Członkowie Jury

- dr Paweł Jagiełło
- prof. dr hab. Robert Rządca
- dr Rafał Stefański

Sekretarz Jury - dr Zofia Sapijaszka

Zapraszamy do Galerii zdjęć:

ZWY_7710